De reis van de held bij ROC Mondriaan
Wist je dat Spiderman aanvankelijk een arme weesjongen was en gepest en getreiterd werd? In de puberteit ontdekt hij zijn krachten en ja, dan kan hij alles doen wat hij maar wil en beginnen grote avonturen. Hij kan al die treiteraars aan, hij kan het meisje krijgen dat hij al jaren aanbidt en schittert in arrogantie. Door een verdrietige gebeurtenis laat hij zijn trots vallen en kiest hij ervoor om zijn krachten in te zetten voor de mensheid.
Word de held in je eigen leven. Wat een inspirerende middag was dat dinsdag 12 februari in de Haagse Tribune bij ROC Mondriaan. Mieke Bouma, ‘Nestor Storytelling’, inspireerde ons om onze studenten te laten ervaren hoe zij de held van hun eigen leven kunnen zijn.
‘ Kijk maar naar Spiderman hij werd pas echt een Held toen hij zijn krachten wilde gaan inzetten voor de mensheid. Werken met De reis van de Held kan het vak Burgerschap dus ook ondersteunen.Na de pauze hebben we in groepjes van 4 gewerkt aan een coachingsopdracht. Met inspirerende vragen werd er bij meerdere groepjes veel naar boven gehaald. Je kon bijvoorbeeld vragen naar een dramatisch keerpunt in je leven. Wat heeft dat keerpunt je opgeleverd? We oefenden in Luisteren zonder oordeel en probeerden de coachee te leren inzien dat een moeilijke situatie in het leven, een keerpunt kan zijn, dat er een mogelijkheid tot groei kan zijn. Kijk maar naar de gang van zaken in sprookjes, sagen, mythen en heldenverhalen: waar de draak is, daar ligt de schat verborgen. Als je weet hoe je de draak kan overwinnen, kan je ook die schat vinden.
We geven docenten bij ROC Mondriaan de gelegenheid een verdiepende training te volgen zodat ze met dit concept in de klas aan het werk kunnen.
‘In wezen heeft iedereen de hoofdrol in zijn eigen levensverhaal, in zijn ‘eigen film’. En als je je eigen leven als een film ziet, en je bent er nu middenin, hoe laat je die film dan aflopen? Met andere woorden: hoe neem je de regie in eigen leven?’ De methode van De Reis van de Held is een effectieve manier om jongeren te trainen die regie te leren nemen en dat zou bijvoorbeeld kunnen in lob-lessen. Ook kunnen studenten worden gecoacht om vervolgens op authentieke wijze hun eigen verhaal te vertellen. Daar is een mooie samenwerking met het vak Nederlands mogelijk. De Held in eigen leven zijn’ dat maakt dat je je eigen krachten gaat voelen, gaat vertrouwen in wie je bent, krijg je meer het gevoel dat je ertoe doet! En pas als je het gevoel hebt dat je ertoe doet, word je vaak pas geïnspireerd om een veel beter burger te zijn.
Reactie plaatsen
Reacties